Suonikylän kolttien arkisto
Gramota-arkisto eli Suonikylän kolttien arkisto valittiin Unescon Maailman muisti -luetteloon vuonna 2015. Suonikylän kolttien arkisto on koko saamelaisväestön asiakirjallisen kulttuuriperinnön suurin aarre. Arkiston vanhin asiakirja on vuodelta 1601 ja nuorin vuodelta 1775.
Arkisto käsittää Venäjän keisarin päätöksiä, jotka todistavat kolttakylän oikeuksista laidunmaihin ja kalavesiin. Se on huomattavan arvokas niin merkityssisällöltään kuin myös fyysisestikin. Asiakirjat ovat nimittäin liimattu toisiinsa luuliimalla ja ne muodostavat yhdessä pitkän rullan. Tätä asiakirjarullaa säilytettiin mäntypuusta koverretussa tiiviissä kotelossa ja salaisessa paikassa. Vain kolme uskottua miestä kerrallaan tiesi arkiston sijoituspaikan.
Talvisodan aikana kolttasaamelaisten evakuoinnin yhteydessä suomalaiset rajamiehet löysivät kotelon tyhjentyneestä Suonikylästä ja se toimitettiin Rovaniemelle Lapin rajavartioston esikuntaan, josta se lähetettiin edelleen valtionarkistoon Helsinkiin. Helsingissä arkisto uinui kolttayhteisön tietämättä vuosikymmenet kunnes tieto tuli esille 1990-luvulla ja arkiston alkuperäinen kotelo luovutettiin saamelaismuseo Siidalle säilytettäväksi.
Vuonna 2012 Kansallisarkisto (entinen valtionarkisto) luovutti Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksen avajaisissa arkiston kolttayhteisölle takaisin. Arkisto annettiin vasta perustetulle saamelaisarkistolle säilytettäväksi kunnes kolttayhteisö saa asianmukaiset tilat arkistolle eli Talvikylän Sevettijärvelle.
Aineisto ja linkit:
- Gramota suonikylästä Abu Dhabiin. Kuinka kolttakylän arkisto päätyi Unescon Maailman muisti-luetteloon, Jussi Nuorteva, Kansallisarkisto, Tuõddri Peeʹrel, Kolttakulttuurisäätiö 2016.
- Kolttasaamelaisten arkisto osa maailman arkistoperintöä, Marie Pelkonen, Kansallisarkisto, Tuõddri Peeʹrel, Kolttakulttuurisäätiö 2015
- www.saaminuett.fi/kolttasaamelaiset/kolttien-hallinnosta/gramota.html