Arkiv

Kategoria
March 5, 2025

Kolttakulttuurisäätiö ja Kolttien kyläkokous Helsingissä 27.–28.2.2025

Kolttakulttuurisäätiön ja Kolttien kyläkokouksen edustajat kävivät Helsingissä helmikuun lopulla Suomen Kulttuurirahaston vuosijuhlassa ja tapaamisessa maa- ja metsätalousministeriössä. Kolttakulttuurisäätiötä vuosijuhlassa ja tapaamisessa edustivat asiamies Anna-Katariina Feodoroff ja vuoden 2024 hallituksen puheenjohtaja Heidi Hänninen. Kolttien kyläkokousta puolestaan edustivat luottamusmies Veikko Feodoroff sekä varaluottamusmies ja Kyläkokouksen sihteeri Terhi Harju.

Kolttien kyläkokous ja Kolttakulttuurisäätiö tapasivat maa- ja metsätalousministeriön edustajia perjantaina 28.2. Maa- ja metsätalousministeriöstä tapaamiseen osallistuvat kansliapäällikkö Pekka Pesonen sekä ruokaosaston maaseudun kehittämisyksiköstä erityisasiantuntijat Laura Jänis ja Kaisa Pethman ja oikeudellisesta yksiköstä hallitusneuvos Markus Lounela. Tapaamisessa keskusteltiin mm. kolttalain perusteella Maatilatalouden kehittämisrahaston varoista maksettavista kolttien asianhoitoon, palvelutukeen ja kalavesien hoitoon varatuista määrärahoista, määrärahojen riittävyydestä sekä rahoituksen turvaamisesta tulevaisuudessa. Lisäksi keskustelua käytiin Kolttien kyläkokouksen asemasta ja toiminnan kehittämisestä.

Kuva: Aki Rask/Akindof-valokuvaamo

Suomen Kulttuurirahaston hallitus ja johtoryhmä kävivät elokuun 2024 lopulla Kolttakulttuurisäätiön ja Kolttien kyläkokouksen vieraina Sevettijärvellä. He tutustuivat vierailullaan kolttasaamelaiseen kulttuuriin, historiaan ja nykytilanteeseen sekä Kolttakulttuurisäätiön ja Kyläkokouksen toimintaan. Vierailimme myös Sevettijärven kielipesässä, jota Kulttuurirahasto on tukenut. Vuosien saatossa Kulttuurirahasto on tukenut merkittävästi myös Kolttakulttuurisäätiön toimintaa monin apurahoin ja ollut erittäin kiinnostunut säätiön toiminnasta ja koltansaamen kielen ja kulttuurin tilanteesta Suomessa. Kulttuurirahasto tuki Kolttakulttuurisäätiötä myös tänä vuonna myöntämällä 80.000 euron apurahan lokakuun hausta selvitykseen koltansaamen kielen tilanteesta ja käyttömahdollisuuksista suomalaisessa yhteiskunnassa.

Kulttuurirahaston vuosijuhla on kutsuvierastilaisuus, joka on tarkoitettu rahaston sidosryhmille, yhteistyökumppaneille sekä vuoden 2025 apurahansaajille. 86-vuotiaan Suomen Kulttuurirahaston vuosijuhlaa vietettiin torstaina 27.2. Helsingissä Finlandia-talolla yli tuhannen kutsuvieraan joukoin. Ohjelmassa oli muun muassa puheenvuoroja tieteestä ja taiteesta sekä sivistyksestä ja demokratiasta, korkeatasoisia musiikkiesityksiä, vaikuttavien apurahojen esittelyä, vuoden 2025 apurahat ja palkinnot sekä illan päätteeksi juhlaillallinen, jossa oli mahdollisuus keskustella tärkeiden sidosryhmien edustajien kanssa. Kulttuurirahaston hallituksen puheenjohtaja farmakogenetiikan professori Mikko Niemi nosti omassa puheenvuorossaan esiin muun muassa hallituksen ja johtoryhmän vierailun Sevettijärvellä, ja kuinka tämän vuoden apurahoissa näkyy erityisesti saamelaisen kulttuurin tuki. Sevettijärven vierailulla muun muassa käynti Sevettijärven kielipesässä oli ollut hänelle erittäin mieleenpainuva kokemus. Kolttakulttuurisäätiön saama apuraha ja koltansaamen kieli ja kulttuuri kiinnosti monia, ja niistä keskusteltiin illan aikana runsaasti.

Kuva: Aki Rask/Akindof-valokuvaamo

 

Suomen Kulttuurirahasto on valtakunnallisesti toimiva yksityinen säätiö. Kulttuurirahaston tarkoituksena on rakentaa moniarvoista ja kestävää yhteiskuntaa, toimia tieteen, taiteen ja kulttuurin puolesta ja kannustaa tulevaisuuden huippuja kohti läpimurtoja.

Suomen Kulttuurirahasto sr muodostuu Säätiöstä ja sen Kannatusyhdistyksestä. Säätiö puolestaan koostuu keskusrahastosta ja 17 maakuntarahastosta. Kulttuurirahaston omaisuus on peräisin vuosikymmenten aikana saaduista lahjoituksista ja sijoitusten tuotosta. Koululaisten toteuttamaan perustamiskeräykseen vuonna 1938 osallistui yli 170 000 suomalaista.

Kulttuurirahasto myöntää vuosittain tieteelle ja taiteelle yli 50 miljoonaa euroa apurahoina. Lisäksi rahastolla on myös omaa toimintaa tieteen, taiteen ja kulttuurin edistämiseksi. Lokakuun 2024 haussa Kulttuurirahasto sai ennätykselliset 10 706 hakemusta, joista apuraha myönnettiin 831 hakijalle yhteensä 29 miljoonan euron edestä.

 

Kolttakulttuurisäätiö kiittää Suomen Kulttuurirahastoa uhanalaisen kieli- ja kulttuuripääoman tukemisesta nyt ja aiemmin vuosien saatossa!


Kategoria