Arkisto

Kategoriat
5 helmikuun, 2022

Sevettijärven kolttakatrillin ohjeet ja nuotit julkaistaan ensi kertaa

Kolttasaamelaiset tekivät kirjan katrilliperinteestään

Saamelaisten kansallispäivänä 6.2.2022 julkaistaan Sevettijärven kolttakatrilli -kirja. Kirja sisältää muun muassa kolttakatrillin tanssiohjeet ja säestysnuotit. Kolttakatrillin ohjeita ei ole julkaistu koskaan aikaisemmin. Kirjan tekijät ovat kolttasaamelaisia.

Kirja on syntynyt kolmen kolttasaamelaisen naisen halusta oppia tanssimaan katrillia. He asuvat pääkaupunkiseudulla, kaukana Sevettijärveltä ja koltta-alueelta. Vuonna 2014 Sari Saxholm, Minna Moshnikoff ja Mari Gauriloff kokosivat katrillista kiinnostuneita kaupunkisaamelaisia samaan tilaan, yhteisenä tavoitteenaan oppia tanssimaan kolttakatrillia. Tanssiharjoitukset sujuivat vaihtelevalla menestyksellä, sillä riittävää katrilliohjetta ei ollut ja säestystiedostoa toistettiin kännykällä. Tanssiharjoitukset kuivuivat hyvästä aikeesta huolimatta kasaan. Idea kolttakatrillin tanssiohjeiden kokoamisesta yksiin kansiin sai silloin alkunsa. Tuolloin naiset eivät vielä ymmärtäneet, että ovatkin tekemässä lähes 100 sivuista kirjaa.

Tanssiohjeet ja katrillin nuotit

Sevettijärven kolttakatrilli -kirja sisältää kolttasaamelaisten perinteisen katrillin tanssiohjeet, askelkuviot ja neljä erilaista katrillin säestysnuottia. Kirja sivuaa lisäksi katrillin historiaa ja siinä on tietoa katrillin tanssimisesta ja kolttasaamelaisten katrillielämästä. Värikkäissä ohjekuvissa tanssii monenikäisiä kolttasaamelaisia lapsista aikuisiin ja ne on kuvattu Sevettijärvellä.

– Nyt katrillia on mahdollista tanssia ja siirtää tulevillekin polville, kun siihen on selkeät ohjeet. Kaikki eivät opi samalla tavalla mallista. Osa tarvitsee tueksi askelkuviot ja sanallisesti selitetyt kuvaukset, sanoo aikuisena kolttakatrillin opetellut Minna Moshnikoff.

Merkittävä kolttakatrillin mahdollistaja ovat myös kirjassa mukana olevat katrillin nuotit.

– Aikaisemmin katrillisäestystä on ollut lähes mahdoton opetella, sillä nuotteja ei ole ollut. Soittotaito ei siirry edes korvakuulolta, sillä soittajia ei juuri ole, sanoo 2-rivistä haitaria soittava Sari Saxholm.

Saxholm on ainoita kolttasaamelaisia soittajia, jotka säestävät katrillitanssia haitarilla.

Vaiherikas kolttakatrillin historia

Raskaat sota- ja evakkoajat sekä niiden jälkeinen Suonikylän kolttien Sevettijärvelle asuttaminen miltei kadotti katrilliperinteen kolttasaamelaisilta. Kirjassa kerrotaan, kuinka katrillitanssi löysi tiensä takaisin kolttasaamelaisten pariin ottamalla vauhtia Venäjän puolen sukulaisilta ja millainen rooli Sevettijärven koululla on ollut katrilliperinteen jatkajana. Runsaasti kuvamateriaalia sisältävä kirja on mielenkiintoinen katsaus tanssivien kolttasaamelaisten katrillikulttuuriin. Kolttasaamelaiset ovat Suomen saamelaisryhmistä ainoa, jolla on oma tanssiperinteensä.

– Katrilli on tärkeä osa kolttakulttuuria ja kolttasaamelaista identiteettiä. Kolttakulttuurin säilymisen ja tuleville sukupolville siirtymisen edellytys on, että tietoa on saatavilla, sanoo Mari Gauriloff.

Työryhmä katrillikirjan takana

Sevettijärven kolttakatrilli -kirjan tekijät ovat Sari Saxhom (os. Semenoja), Minna Moshnikoff ja Mari Gauriloff. Kirja on syntynyt seitsemän vuoden aikana tanssimalla katrillia, haastattelemalla kolttakatrillin taitajia, tutkimalla arkistoja ja lukemalla kirjallisuutta katrillista.

Saxholm ja Moshnikoff ovat kotoisin Sevettijärveltä ja Gauriloffilla on sukua molemmin puolin Inarijärven koltta-aluetta. Pääkaupunkiseudulla asuvat naiset pitävät kolttasaamelaista kulttuuriperimäänsä yllä muun muassa perinnekäsitöitä tekemällä sekä koltansaamen kieliopintojen ja kirjallisuuden avulla. Saxholm työskentelee erikoistutkijana teknologian tutkimuskeskuksessa, Moshnikoff toimii markkinoinnin ja sisällöntuotannon tehtävissä ammatillisen aikuiskoulutuksen parissa ja Gauriloff työskentelee asiamiehenä Kolttakulttuurisäätiössä.

Sevettijärven kolttakatrilli -kirja on julkaistu Saamelaiskäräjien kulttuuriavustuksella.

Julkistamistilaisuus

Sevettijärven kolttakatrilli -kirjan julkistamistilaisuus pidetään verkossa Saamelaisten kansallispäivänä 6.2.2022.

Kirjan julkistustilaisuus on nähtävillä tallenteena YouTubessa täällä: https://youtu.be/4p29CkntCDg

Mistä kirjaa saa?

Kirjan voi ostaa Duodji Shopista Inarista tai Duodji Shopin verkkokaupasta
https://duodjishop.fi/tuote/sevettijarven-kolttakatrilli/
tai suoraan kirjoittajilta. Kirjan hinta on verkkokaupassa 32,40€.


Kategoriat